Hernija diskusa ali išias?

Hernija diskusa ali išias? 1
Ali lahko prehrana vpliva na akne?
30 aprila, 2019
Hernija diskusa ali išias? 2
Ali so črevesne bakterije krive, da ne izgubljamo kilogramov?
26 maja, 2019

Hernija diskusa ali išias?

hernija
Hernija diskusa in njen nastanek

Zaradi sodobnega načina življenja, kjer manjka gibanja, so naše medvretenčne ploščice »dehidrirane«, kar privede do zgodnjega obrabljanja ploščice, posledice tega pa so bolečine v ledvenem delu hrbtenice (1) .
Da bi medvretenčne ploščice delovale normalno, blažile vsakodnevne obremenitve pa je nujna primerna hidracija, do katere pride med počitkom ali spanjem (ne ko ležimo na kavču 😉 ) in se slabša pri dolgotrajnih obremenitvah v vertikalni smeri, torej ko stojimo.

Po drugi strani pa dolgotrajne stalne obremenitve hrbtenice prav tako povzročajo degeneracijo na nekaterih delih hrbtenice. Degenerativne spremembe hrbtenice so sicer zelo pogoste in so del normalnega procesa staranja telesa. Kakšna bo stopnja teh sprememb pa je odvisno od našega življenjskega sloga oziroma obremenitev, ki jim je hrbtenica izpostavljena pa tudi od dedne predispozicije.

Hernija diskusa ali išias? 3

Kadar je hrbtenica preobremenjena, lahko medvretenčna ploščica zaradi velikih pritiskov zdrkne iz svojega položaja med vretenci, predre svojo ovojnico in jedro medvretenčne ploščice zdrsne v kanal hrbtenjače, kjer pritiska na živčne korenine, kar pa povzroča hude bolečine. To stanje imenujemo zdrs medvretenčne ploščice ali hernija diska. (2)

Najpogostejši vzroki, ki jih navaja literatura za zdrs medvretenčne ploščice so:

 • Težko fizično delo
 • Nepravilna in prisiljena drža
 • Nepravilno dvigovanje težkih bremen
 • Debelost

Največkrat so prizadeti ljudje med tridesetim in petdesetim letom, problem pa še vedno izvira pri pokončni stoji in neprilagojenih obremenitvah. Med populacijo se hernija diska pojavlja pri kar 2-4% ljudeh, najpogosteje na nivojih L4-L5 ter L5-S1, kar ne preseneča, saj je ta del hrbtenice najbolj gibljiv in tudi najbolj obremenjen. Kar 90% pacientov ima hernijo diska v ledvenem predelu in le slabih 10% na vratni hrbtenici (3) .

Hernija diskusa ali išias? 4

Preden pride do »popolne« hernije diska ločimo:

 • Protruzija; izbočenje diska pri čemer je vezivni obroč nepoškodovan
 • Ekstruzija; del pulpoznega jedra prebije vezivni obroč, vendar je še v stiku z jedrom medvretenčne ploščice
 • Sekvestracija; del medvretenčne ploščice ni več v stiku z jedrom

hernija

Simptomatika

Simptomi hernije se razvijajo postopno, lahko pa se pojavijo nenadno. Glavni simptom pa še vedno ostaja bolečina v ledvenem delu hrbtenice.

Zapleti oziroma težave, ki se pojavljajo pri herniji medvretenčne ploščice so:

 • Ostra bolečina v predelu zadnjičnih mišic, ki seva navzdol
 • Slabša zaznava občutkov
 • Mravljinčenje
 • Pekoča bolečina v ledvenem delu in križu
 • Oslabljena moč mišic nog
 • Motnje pri odvajanju blata in urina
Kaj pa išias?

Išias je bolečina, ki izžareva iz spodnjega dela hrbta ali zadnjice navzdol v nogo, ki je lahko odrevenela, mravljinčasta ali šibka. Našteti simptomi se pojavijo zaradi okvare ali pritiska na ishiatični živec, ki je najdaljši živec v telesu in ga sestavlja pet ali šest hrbtenjačnih živcev, ki zapustijo hrbtenjačni kanal v ledvenem delu hrbtenice in se združijo v en živec, ki teče po nogi navzdol.

V večini primerov se išias pojavi nenadno in izzveni po nekaj tednih, ker se izbočena sredica medvretenčne ploščice absorbira ali pa se vnetje preprosto umiri.

Išias je torej posledica izbočene medvretenčne ploščice oziroma hernije.

Hernija diskusa ali išias? 5

Diagnostika

Osnovna diagnostična preiskava pri herniji medvretenčne ploščice je rentgensko slikanje iz katerega lahko jasneje razberemo degenerativne spremembe in posledice poškodb hrbtenice, ne moremo pa ugotoviti patologije medvretenčne ploščice. (4)

Nadalje se odločamo za konzervativno ali operativno zdravljenje, čigar cilj je zmanjšati ali odstraniti bolečino ter omogočiti normalno gibanje pacienta.

Začetek konzervativnega zdravljenja predstavlja mirovanje oziroma počitek pacienta, ter analgetiki za lajšanje bolečin. Pacienti dobijo navodila o najprimernejših načinih vstajanja, leganja in razbremenjevanja hrbtenice s pravilnimi položaji (5) .
Drugi del predstavljajo terapije, od termoterapije (parafinske obloge, termofor, termopaki, vodne kopeli, infrardeči žarki,…), ultrazvoka, laserja, magnetoterapije, masaže, trikcije in nenazadnje kinezioterapija, kot oblika vadbe, ki preprečuje in zmanjšuje bolečino (6) .

Hernija diskusa ali išias? 6

Kinezioterapija se fokusira na krepitev trebušnega steznika, kamor spadajo mišice transversus abdominis, multifidus lumborum, rectus abdominis, obliques in ostale mišice, s katerimi skrbimo za stabilizacijo trupa, pomembne pa so tudi vaje za ravnotežje, koordinacijo, propriocepcijo in seveda moč.

Operativno zdravljenje se izvede, če konzervativno zdravljenje ne pripelje do uspeha in če so nevrološki izpadi že tako izraziti, da konzervativno zdravljenje ne more več zagotoviti izboljšanja. Pri operaciji se odstrani izbočeni del ploščice, s čimer odpravimo pritisk na korenino živca (7) .

Vredno je omeniti, da so študije pokazale, da je stanje operiranih in neoperiranih pacientov s hernijo po
10. letih ENAKO in da je tudi po operaciji potrebna fizična aktivnost s katero si okrepimo zgoraj naštete mišice. Zakaj ne bi torej fokus že v samem začetku usmerili v vadbo s strokovnjakom?

V kolikor potrebuješ pomoč ali nasvet glede hernije in ostalih težav s hrbtenico, izpolni spodnji vprašalnik in prejel/a boš brezplačen nasvet.

Izpolni vprašalnik in pridobi
brezplačno osebno svetovanje

Ali trenutno redno vadiš?Ali si kadilec/kadilka?

Približno koliko alkoholnih pijač popiješ tedensko?

Ali si bil/bila v obdobju zadnjih dveh let resno poškodovan/a (zvin, zlom, kirurški poseg)?

Želim prejeti klic za rezervacijo osebnega posveta:
Pošlji obrazec za brezplačno osebno svetovanje