Stoja na rokah – zabavna, zanimiva, za nekatere pa tudi strašna

Stoja na rokah – zabavna, zanimiva, za nekatere pa tudi strašna 2
Kje je meja?
7 novembra, 2017
Stoja na rokah – zabavna, zanimiva, za nekatere pa tudi strašna 3
Kako prepoznati šarlatane in oportuniste slovenske fitnes industrije?
5 oktobra, 2018

Stoja na rokah – zabavna, zanimiva, za nekatere pa tudi strašna

Stoja na rokah – zabavna, zanimiva, za nekatere pa tudi strašna 4

Kaj je stoja na rokah?

Stoja na rokah je ena izmed osnovnih gimnastičnih prvin. V osnovnih šolah se njeno predvajo, stojo na lopaticah (ali svečo), učijo že v prvem razredu, z obravnavo same stoje pa se učenci soočijo najkasneje v 5. razredu. Kljub temu pa velika večina po odhodu iz osnovne šole opusti vajo zaradi strahu pred padcem ali pa pred samo postavitvijo na glavo, ki je ravno obratna od naše običajne stoje na nogah. Stojo pa se lahko začne učiti vsak, ki ima zdrava ramena in zapestja, ne glede na starost in na predhodne izkušnje. Vsak napreduje na svoj način in v svojem tempu. Pomembno pa je, da se ne hiti in ne spušča v nevarnosti.

stoja na rokah

Zakaj je stoja na rokah dobra?

Odlična vaja za učvrstitev mišic rok, ramenskega obroča in trupa.

Z njo izboljšamo svoje ravnotežje na rokah.

Zaradi drugačne obremenitve na svoje kosti, se le te okrepijo.

Olajša nadzor svojega telesa, tudi če smo postavljeni na glavo.Izboljša samozavedanje svojega telesa.

Zaradi gravitacije olajša odtok krvi iz nog, tam zmanjšuje pritisk, ter poveča dotok krvi proti glavi.

stoja ob zidu
Kaj je potrebno razviti in kje delati na moči?

Za stojo na rokah moramo okrepiti svoje mišice rok ter trupa. Za pravilno in varno izvedbo, morajo naše roke v iztegnjenem položaju držati težo našega celega telesa, ne da bi se med tem tresle. Zaradi današnjega življenjskega sloga, torej sedentarnega načina življenja in dolgotrajnega tipkanja po tipkovnici računalnika, moramo povečati gibljivost svojega zapestja, saj v stoji na rokah pritiska teža celega telesa na naše prste in na naše zapestje. Okrepiti moramo tudi svoje mišice okoli ramenskega sklepa, da lahko ohranjamo svoje roke ravne in komolce iztegnjene.Poleg moči pa moramo imeti tudi dovolj mobilen ramenski sklep, da lahko svoje roke postavimo v vzročenje (stegnjene roke nad glavo), brez da bi se usločili v hrbtu in brez da bi nam prsni koš spremenil svoj položaj. Nenazadnje pa moramo okrepiti tudi mišice trupa, da se nam hrbet med stojo ne usloči, ter svoje mišice nog. Kljub temu da lahko v stoji na nogah dvigamo zelo velike uteži, se lahko v stoji na rokah situacija takoj obrne in ne znamo nadzorovati svojega spodnjega dela telesa.

Stoja na rokah – zabavna, zanimiva, za nekatere pa tudi strašna 5
Kako osvojiti stojo na rokah?

Pred samo stojo na rokah, je ogromno predvaj, ki pomagajo za pravilnejšo in bolj varno izvedbo stoje. Vse vaje vključujejo povečanje moči v rokah, v trupu, v ramenskem obroču, stabilizacijo oz. ohranjanje ravnotežja v trupu, izboljšanje gibljivosti zapestja in ramenskega obroča ter počasno postavljanje na glavo. S predvajo stoje na podlakteh in na glavi oz. stoje na rokah in na glavi se naučimo obvladati svoje telo v obratnem položaju, preden pričnemo s stojo na rokah.

Stoja na rokah – zabavna, zanimiva, za nekatere pa tudi strašna 6

Zahtevnejše oblike stoje na rokah

Stojo lahko tudi popestrimo. Poleg običajne stoje na rokah, lahko v stoji tudi hodimo, lahko delamo sklece, lahko spreminjamo položaj nog in hkrati ohranjamo ravnotežje, … zaradi varnosti pa moramo pred izvedbo zahtevnejših vaj najprej znati nadzorovati svoje telo in znati obdržati ravnotežje v osnovnem položaju stoje.

Stoja na rokah – zabavna, zanimiva, za nekatere pa tudi strašna 7

Stoja na rokah v vsakdanjem življenju

Danes lahko vidimo stojo na rokah ter njene ostale oblike povsod po svetu: otroci med svojo igro, odrasli vseh starosti med jogo, ali v meditativne namene, gimnastičarji na svojih tekmah, crossfiterji na tekmah v hoji po rokah ter v izvajanju sklece v stoji, in še na mnogih drugih mestih.

Stoja na rokah – zabavna, zanimiva, za nekatere pa tudi strašna 8

Če se želiš naučiti delati stojo, oz. želiš popraviti svojo stojo na rokah, te vabim, da si rezerviraš svoj brezplačni posvet in izveš več informacij o sami stoji.

vadbe za stojo na rokah

Pridi, naj te ne bo strah, če je cel svet obrnjen na glavo 😉

Naja Savarin
Osebna trenerka in Prehranska svetovalka