Kako prepoznati šarlatane in oportuniste slovenske fitnes industrije? 2
Stoja na rokah – zabavna, zanimiva, za nekatere pa tudi strašna
7 januarja, 2018
Kako prepoznati šarlatane in oportuniste slovenske fitnes industrije? 3
Zgodbe uspeha 2018
7 januarja, 2019

Kako prepoznati šarlatane in oportuniste slovenske fitnes industrije?

Kako prepoznati šarlatane in oportuniste slovenske fitnes industrije? 4

 

Trener
Trener je oseba, ki pri športu usmerja, daje navodila in trenira športno ekipo ali posamezne športnike. Trener je lahko tudi učitelj.

Coach
In sports, a coach is a person involved in the direction, instruction and training of the operations of a sports team or of individual sportspeople. A coach may also be a teacher.

Personal trainer
A personal trainer is an individual certified to have a varying degree of knowledge of general fitness involved in exercise prescription and instruction.

To so opisi oz. oznake, katere lahko najdemo na slovenski in angleški wikipediji, ko v njen iskalnik vpišemo besedi trener ali osebni trener. Kot kaže, ima beseda trener/trenerka/osebna trenerka v Sloveniji drugačen pomen. Težko najdemo korelacijo med temi opisi in mnogimi slovenskimi fitnes trenerji.

Kot je razbrati iz omenjenih opisov, so ključne lastnosti in delo trenerja/trenerke: usmerjanje, učenje, zadostna izobrazba in motivacija stranke oz. športnika. A je to značilno tudi za slovenske fitnes trenerje? Za nekatere vsekakor, saj imamo v Sloveniji kar nekaj dobrih fitnes in športnih trenerjev in trenerk. Na drugi strani je pa vse več oportunistov in šarlatanov, ki porast zanimanja za zdravo življenje in fitnes izkoriščajo za dodatni zaslužek in lastno promocijo, promocijo svojih sponzorjev in njihovih storitev.

V spodnjem besedilu je 5 značilnosti šarlatanov slovenske fitnes industrije.

1. LIFE STYLE MANIPULACIJA

Šarlatani in oportunisti se zelo radi poslužujejo socialnih omrežij, da bi lahko dosegli čim večje število ljudi, katerim lahko pokažejo svoj ”uspeh”, svoje luksuzno življenje, sponzorirane izdelke in kaj vse se da doseči, če jim sledimo.
Motivacijski izreki, provokativno-razgaljene slike svojega telesa in luksuzne destinacije, kamor se odpravljajo porabiti svoj trdo prisluženi denar, so osnovna orožja manipulacije teh šarlatanov.
Želijo ustvariti sliko uspeha, katera je dosegljiva čisto vsakemu, ki kupi njihov vadbeni program, njihov jedilnik in vsakomur, ki se včlani v njihovih online coaching sistem. Sledilec dobi lažno sliko o trenerstvu in napačno predstavo o dobrem trenerju.

Kako prepoznati šarlatane in oportuniste slovenske fitnes industrije? 5

Dober trener dobro ve, da razgaljena telesa, držanje sponzoriranih izdelkov v rokah in hiperekstenzija na plaži, nimajo nobene povezave s športnim uspehom in spremembo strankinih slabih navad.
Gre za manipulacijo in oportunizem. Ljudje s slabo samopodobo so najpogostejše žrtve takih šarlatanov. V to kategorijo bi lahko šteli tudi pripadnike organizacije Herb*life. Organizacija, kjer je lahko vsak brezposelni predsednik.

2. NESMISELNA SPONZORSTVA IN PROMOCIJE

Če si kadar koli ustanovil/a svoje podjetje ali začel/a kakšen večji projekt brez lastnih sredstev veš, da so sponzorstva nujno potrebna za poganjanje vsake industrije, saj omogočajo kvaliteten marketing in finančno mazilo, po katerem drsijo vsi večji projekti malih podjetij. Vendar… zdi se, da novi fitnes trenerji in trenerke ne vedo več kje je meja med smiselnim in nesmiselnim sponzorstvom ter promocijami.

Masaže, prehranski dodatki, brisače, kape, japonke, kreme, blazine za plažo v obliki hrane, kozmetični servisi, solariji itd. itd. itd. Ravno zato, se proizvajalci in obrtniki zelo radi poslužujejo novih, mladih trenerjev in trenerk. Vedo, da imajo na svojih socialnih omrežjih veliko število sledilcev in sledilk, ki bodo kupili vse kar njihova Instagram zvezda predlaga. Vse tanjša je tudi meja med foto modeli, promotorji in fitnes trenerji.

Kako prepoznati šarlatane in oportuniste slovenske fitnes industrije? 6
Dober trener dobro ve, da nesmiselna sponzorstva in promocije izdelkov vodijo v zavajanje strank, saj usmerjajo ljudi k ponudniku druge storitve, katera pa nikakor ne prispeva doseganju športnih ciljev. Cilj teh promocij je maksimiziranje kratkotrajnega zaslužka in manipulacija stranke.

3. NARCISIZEM IN ISKANJE POZORNOSTI

Osnovna lastnost dobrega trenerja je empatija in sposobnost prilagajanja intenzivnosti in sloga treniranja vsaki stranki, ne glede na starost in spol. Vse več novih ponudnikov fitnes trenerstva kaže močne znake narcisizma in obsedenosti s svojim izgledom in finančnim uspehom, kar lahko močno ovira racionalno in objektivno vodenje stranke.

Kako prepoznati šarlatane in oportuniste slovenske fitnes industrije? 7

A lahko pričakujemo, da je določen trener (ali trenerka) sposoben zadostne mere empatije in sposoben pravilno programirati vadbo, če pa je jasno, da ima ogromno lastnih osebnostnih težav in kompleksov, večino časa preživlja na socialnih omrežjih, na njegovem/njenem profilu pa je poplava razgaljenih slik, osebnoizpovednih zgodb, ure in ure trajajoči vlogi in ‘’storiji’’ o lastnih problemih in izkušnjah, katere naj bi pripomogle uspehu stranke, pa nikakor ne.

Modeling, razgaljene slike, promocija marmelad brez sladkorja in neskončno osebno izpovedovanje, niso lastnosti dobrega trenerja oz. trenerke. To so znaki oportunizma, nestabilne osebnosti in narcisizma. Taki samooklicani trenerji in trenerke, so v to industrijo vstopili ker verjamejo, da je močna prisotnost na socialnih omrežjih ključ do zaslužka in pohval in ker vedo, da ni uradne kazni za tako zavajanje strank.

4. NEZADOSTNA IZOBRAZBA IN POVRŠNA STORITEV

Kako postati osebni/fitnes trener?

1. Odpri svoj novi Instagram profil
2. Objavi svojo prvo sliko
3. V opis daj: ”Certified Personal Trainer”
4. Čestitam! Postal si osebni fitnes trener!

Kako prepoznati šarlatane in oportuniste slovenske fitnes industrije? 8

Zelo malo industrij si dopušča tako stopnjo amaterstva in neresnosti. Si predstavljaš, da bi bilo tako v zdravstvu? Bi se prepustil/a zobozdravniku, ki je po taki poti dosegel svoj poklic? Najbrž ne bi. Zakaj naši inšpektorati ne preganjajo takih šarlatanov in zakaj nimamo višjih standardov? Vse to vodi v površno in neučinkovito trenerstvo, posmehovanje fitnes industrije in nestabilnost trga.

V sodelovanju s takimi šarlatani lahko pričakuješ samo dodatne težave. Imeti certifikat nekajdnevnega usposabljanja neke tuje organizacije, katera trdi da je mednarodno priznana, ne pomeni da lahko brezskrbno opravljaš poklic fitnes trenerja. No… v Sloveniji lahko. Kot kaže, to nikogar ne moti.

5. POGOSTA MENJAVA METODOLOGIJE IN VIZIJE

Si že spoznal/a trenerja ali trenerko, ki je še pred dvema letoma verjel, da je ključ do popolnega telesa LCHF dieta, nato je trdil da skrivnost leži v funkcionalni vadbi in visoki intenzivnosti, zdaj pa verjame, da je ključ do uspeha veganstvo ali nekaj drugega kar je ‘’trendi’’? To je zelo pogosto zaslediti med trenerji, kateri so tudi sami zelo ‘’sveži’’ s treniranjem – do nedavnega tudi sami niso redno in strukturirano trenirali.

Zaželeno je, da ima tvoj trener ali trenerka nekaj kilometrine v fitnesu ali s kakšnim drugim športom, saj nam lastna praksa da vedeti, da ni krajšnic, skrivnih rešitev, lahkih poti in da skoraj zagotovo ne bo vse šlo vse kakor si začrtamo. Vsak večji projekt na človeškem telesu traja več mesecev in zahteva veliko mero discipline in resnosti.

Kako prepoznati šarlatane in oportuniste slovenske fitnes industrije? 9

Dober trener te bo o tem pravočasno seznanil in skupaj bosta sestavila načrt kako iti preko vseh ovir in težav, s katerimi se boš srečal/a na poti do zadanih ciljev. Če si boš izbral/a resnično dobrega trenerja, bo zagotovo znal uskladiti vse parametre dobrega treninga (moč, gibljivost, vzdržljivost…) in dosegel/a boš svoj cilj na zabaven in varen način. Le tako lahko vzljubiš vadbo in redno treniranje.

ZAKLJUČEK

V zgornjih odstavkih sem samo kritiziral in izpostavljal napake, nisem pa podal nobene rešitve na omenjeno težavo slovenske fitnes industrije. Na žalost očitne rešitve še ni, ker šarlatani zavestno ali nezavestno prežijo nad vsako industrijo in ker so mnoge industrije neregulirane, novim delavcem ne omogočajo legalen in uspešen vstop na trg. Ne preostane jim drugega, kot ‘’delo na črno’’ in površna storitev v upanju da bo nekega dne spoštovani strokovnjaki svoje stroke.

Mi pa lahko upamo, da bodo novi trenerji pristopili h kakšni kredibilni organizaciji, fitnesu oz. podjetju, katera jih bo sprejela na objektivno prakso pod vodstvom izkušenega mentorja/mentorice, in da bodo našo stroko spoštovali ter jo kvalitetno širili, kakor si tudi zasluži.