Ali resnično potrebuješ osebnega trenerja?

Ali resnično potrebuješ osebnega trenerja? 2
Gibanje
30 aprila, 2017
Ali resnično potrebuješ osebnega trenerja? 3
Ali sploh delujejo?
16 oktobra, 2017

Ali resnično potrebuješ osebnega trenerja?

Ali resnično potrebuješ osebnega trenerja? 4

Socialna omrežja so preplavljena z osebnimi trenerji, fitnes inštruktorji in samooklicanimi fitnes strokovnjaki. Fitnes industrija je polnem razcvetu, in s tem prihaja na trg ogromno oportunistov, lačnih dobrega zaslužka in samozavestnih v svojo edinstveno vizijo zdravega in aktivnega življenja. Ob pogledu na vse te reklame in ponudbe se je tudi tebi zagotovo porajalo eno vprašanje, ali so resnično vsi primerni za opravljanje tega poklica in ali sploh potrebujem osebnega trenerja?

Ali resnično potrebuješ osebnega trenerja? 5

Še ne dolgo nazaj sta bila Bodybuilding in vadba z utežmi nekaj, na kar so naše starejše generacije grdo gledale in za njih je Schwarzenegger bil tisti čudak na TV-ju, kateri je pil strupene praške, da je lahko tako izgledal (proteini = steroidi). Danes pa smo vsi delavci v fitnes industriji hvaležni Arnoldu, saj je svetu predstavil Bodybuilding in mnoge navdušil nad aktivnim življenjem. Nekateri si to novo strast zaželijo deliti z drugimi in se podajo na strokovno pridobivanje znanja v šolah in raznih organizacijah. Strokovnost in izobrazba sta zelo pomembna, saj trenerju podata smernice za varno in učinkovito delo s strankami. Nikoli ne zaupaj trenerju, ki je mnenja, da so zgolj njegove izkušnje z lastnimi treningi dovolj dober razlog, da lahko svetuje tudi tebi in ostalim!

Ali resnično potrebuješ osebnega trenerja? 6

No, kdo pa je potemtakem dober trener/trenerka in kako ga prepoznati?

Ali resnično potrebuješ osebnega trenerja? 7

Osebni trener je strokovni delavec, kateri mora svoji stranki zagotoviti oprijemljive in dokazljive rezultate, glede na zadani cilj v določenem makrociklu. Ima veljavno licenco za svoje delo, se redno izobražuje in je njegova/njena vadbena metodologija prilagodljiva večini populacije, ne glede na lastnen način treniranja. Metodologijo prilagaja tudi starosti stranke in njenim predhodnim poškodbam. Zelo priporočljive so dolgoletne izkušnje, saj se mora stranka v nasprotnem primeru pripraviti na možnost poškodbe, neučinkovitost vadbe in pogosto menjavo vadbenega sistema.

Pogosto je tudi opaziti, da so bodybuilderji zaradi uspešne izgradnje lastnega telesa, smatrani kot dobri trenerji. Neučinkovitost vadbenega sistema lahko pogosto pripišemo takemu razmišljanju, saj si v želji po posnemanju svojih idolov ali profesionalnih športnikov oseba zastavlja nerealne cilje. Tak načrt treninga je popolnoma neprilagojen in za začetnika pretežak. Praviloma vodi v hudo razočaranje ali morda celo poškodbo.

Ali resnično potrebuješ osebnega trenerja? 8

Vprašajte se, ali bi zaupali popravilo svojih zob nekomu, ki je mnenja, da za svojo storitev ne potrebuje strokovne medicinske izobrazbe in dolgoletnih izkušenj? Bi zaupali svoj novi avto mehaniku, kateri vam jamči, da je odličen voznik, ima izkušnje s popravljanjem svojega avtomobila in pravi, da so pooblaščeni servisi precenjeni, predragi in nepotrebni? Najverjetneje ne. Zakaj potem prepustiti svoje telo in hkrati zdravje nekomu, ki je podobnega mnenja?

Ali resnično potrebuješ osebnega trenerja? 9

Torej, ali sploh potrebuješ osebnega trenerja?

Na kratko, da. Ali pa tudi ne. Odvisno k čemu stremiš in kakšne so tvoje vrednote. V kolikor se vadbe lotiš rekreativno, neresno in ne zahtevaš hitrih rezultatov, je trening s trenerjem lahko breme in velik strošek. Dober osebni trener je pogosto del osebja nekega fitnesa ali pa je samostojni podjetnik in bo za svoje delo pričakoval plačilo kot tudi zadostno mero resnosti. V zameno pa lahko pričakuješ hitre in vidne rezultate. Povprašaj o dosedanjih izkušnjah, rezultatih strank in strokovni usposobljenosti trenerjev. Lepo telo še ne pomeni, da je oseba tudi dober osebni trener.